22.05.2023.

Upozorenje: Društvo BitLucky nije bilo registrirano za ulaganje u kriptoimovinu

Objavljeno: 22. svibnja 2023.

Povodom medijskih napisa u vezi s poslovanjem društva BitLucky d.o.o. iz Kostrene, koje je, navodno, posredovalo u trgovanju kriptovalutama te nanijelo financijsku štetu hrvatskim građanima, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) obavještava javnost o sljedećem:

Djelatnosti povezane s virtualnom imovinom trenutačno nisu regulirane posebnim propisima u Hrvatskoj te Hanfa subjektima koji obavljaju takve djelatnosti ne izdaje odobrenja za rad, ne licencira njihove članove uprave niti je ovlaštena obavljati nadzor nad pružanjem takvih usluga.

Hanfa je od 2020. nadležna za nadzor provođenja Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma u odnosu na osobe koje se bave djelatnošću pružanja usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta i/ili pružanja skrbničke usluge novčanika te nadzire provode li takve osobe i društva sve mjere i postupke propisane tim zakonom.

U tom smislu Hanfa trenutačno vodi popis društava koja obavljaju predmetne djelatnosti, a koji je dostupan ovdje.  

Društvo BitLucky registrirano je u sudskom registru za niz djelatnosti, no nijedna od njih nije djelatnost razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta ni skrbnička usluga novčanika. Stoga Društvo BitLucky nije na popisu Hanfe, a obzirom na to da ni u sudskom registru kao predmet njegova poslovanja nisu navedene djelatnosti povezane s virtualnom imovinom, ono nije u djelokrugu Hanfina nadzora.

Budući da su takve i slične prijevare povezane s ulaganjima u kriptoimovinu česte diljem svijeta, još jednom podsjećamo hrvatske građane na to da ne nasjedaju na telefonske pozive nepoznatih osoba te razne oglase i pozive putem društvenih mreža ili različitih internetskih stranica koji obećavaju visoke prinose. Također, upozoravamo ih da ne ulažu svoj novac u financijske proizvode koje ne razumiju i za koje nisu provjerili autentičnost i ovlaštenost financijskih posrednika, bez obzira na to o kojoj je vrsti ulaganja riječ. Zbog iznimne volatilnosti to je tržište rizično te nema garancije i povrata izgubljenog novca u slučaju pada vrijednosti kriptovaluta.

Na svojoj internetskoj stranici (www.hanfa.hr) i edukativnom portalu Novac za sutra (www.novaczasutra.hr) objavljujemo edukativne tekstove i upozorenja kako bi se građani informirali prije donošenja bilo kakvih financijskih odluka, pa tako i ulaganja na kriptotržištu. Također, na tim je stranicama objavljen i edukativni vodič o financijskim prijevarama, koji se također može preuzeti putem internetske stranice ovdje.

Ako se građani ipak odluče na tu vrstu ulaganja, važno je da se o njoj prethodno dobro informiraju i provjere je li riječ o društvu koji se nalazi na popisu Hanfe. U slučaju već počinjene prijevare i krađe podataka građani svoj slučaj prijavljuju Ministarstvu unutarnjih poslova.

Kako bi se spriječio porast prijevara na europskoj razini, Europsko vijeće nedavno je izglasalo Uredbu o tržištima kriptoimovine (MiCA), a čiji je cilj zaštititi osobe koje ulažu u kriptovalute, ali i sačuvati financijsku stabilnost. Uredba predstavlja usklađeni regulatorni okvir za imovinu u kriptovalutama, ali i za izdavatelje i pružatelje usluga povezanih s kriptoimovinom, koji vrijedi na području cijelog EU-a. Također, pravila obuhvaćaju i izdavatelje korisničkih tokena, kao i tokena vezanih za imovinu i stabilnih valuta (stablecoin), kao i mjesta trgovanja i novčanike u kojima se imovina u kriptu pohranjuje.

Početak primjene Uredbe na nacionalnim razinama očekuje se krajem 2024. ili početkom 2025. godine, ovisno o trenutku objave Uredbe u Službenom listu EU-a, a koja se očekuje u lipnju ove godine.

Na razini EU-a trenutačno se raspravlja hoće li subjekti koji trenutačno pružaju usluge povezane s kriptoimovinom u skladu s okvirom za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma moći koristiti dodatno razdoblje za usklađenje do (najkasnije) sredine 2026. godine, a koje zakonodavac u Republici Hrvatskoj može dodatno skratiti. Hanfa će obavještavati zainteresiranu javnost o tijeku nacionalne implementacije iz područja svoje nadležnosti, ovisno o tijeku zakonodavne procedure i raspoloživim informacijama.

 

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.