26.06.2023.

Ne nasjedajte na zloupotrebu oznaka ESMA-e i Hanfe i lažne potvrde

Objavljeno: 26. lipnja 2023.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) skreću pozornost na sve veći broj prijevara povezanih s ulaganjima, pri čemu se ne radi ni o kakvim ulaganjima, već o obmani građana. U navedenim slučajevima uglavnom se lažno koriste logotipovi nadzornih tijela Hanfe i ESMA-e, kao i imena njihovih dužnosnika, nazivi timova i odjela. U nekim se slučajevima oglašavaju ili građanima šalju i lažne internetske stranice koje se predstavljaju kao ESMA-ine službene stranice.

Ako primite sumnjive ili očito lažne zahtjeve, nemojte pristupati poveznicama niti odgovarati na te zahtjeve ili davati osobne podatke. U slučaju sumnje u autentičnost bilo koje primljene korespondencije za koju se tvrdi da je od ESMA-e, proslijedite je kao privitak na mail BUL@esma.europa.eu. Ako ste postali žrtva prijevare, molimo da je svakako prijavite lokanoj policiji.

Ovim putem podsjećamo kako Hanfa ne izdaje nikakve potvrde inozemnim investicijskim društvima već ih, po zaprimanju notifikacije od njihovog matičnog nadležnog tijela, upisuje i objavljuje u svom registru pružatelja investicijskih usluga koji mogu hrvatskim građanima nuditi investicijske usluge. Registar inozemnih investicijskih društava i Registar društava za upravljanje koja mogu hrvatskim građanima nuditi investicijske usluge nalaze se na internetskoj stranici Hanfe.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.