27.07.2021.

Nadzorna izjava o ORSA-i u kontekstu COVID-19

Objavljeno: 27. srpnja 2021.

Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) objavilo je danas Nadzornu izjavu o vlastitoj procjeni rizika i solventnosti (ORSA) u kontekstu pandemije COVID-19. S ciljem poticanja konvergencije nadzora, EIOPA se u ovoj nadzornoj izjavi usredotočuje na nadzor internih procesa društava koji su neophodni za uspostavu kvalitetne ORSA-e.

S obzirom na to da pandemija COVID-19 već utječe na društva, EIOPA očekuje da je većina njih do sada obuhvatila takav scenarij u svojoj ORSA-i. Na primjer, neka nacionalna nadzorna tijela također su već izdala smjernice kako bi se odražavala pandemijska situacija u ORSA-i.

Izjava vodi društva kroz nadzorna očekivanja u trenutačnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom COVID-19, istovremeno uzimajući u obzir da se utjecaj na svako pojedinačno društvo može razlikovati ovisno o njegovom specifičnom profilu rizika.

Izjava se posebno odnosi na situaciju s pandemijom, međutim preporuke su primjenjive na svaku sličnu situaciju s potrebnim prilagodbama.

Izjava je popraćena komentarima iz javnog savjetovanja, izjavom o povratnim informacijama zainteresiranim stranama i procjenom učinka razvijenom na temelju podataka danih tijekom razdoblja savjetovanja.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.