27.07.2021.

EIOPA se savjetuje o pristupu u pogledu nadzora društava koja prestaju s poslovanjem („run-off undertakings“)

Objavljeno: 27. srpnja 2021.

Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) objavilo je savjetovanje o Nadzornoj izjavi u vezi s nadzorom društava koja prestaju s poslovanjem. Cilj je nadzorne izjave osigurati primjenu visokokvalitetnog i konvergentnog nadzora društava koja prestaju s radom ili portfelja u kojima se ne sklapaju novi poslovi i koji su adresati regulative Solventnost II.

Stjecanje portfelja i društava koja prestaju s poslovanjem od strane drugih društava za osiguranje povećava se i privlači interes specijaliziranih investicijskih subjekata. EIOPA vjeruje da je neophodno navesti nadzorna očekivanja kako bi se bolje razmotrilo i riješilo potencijalne rizike koji proizlaze iz poslovnih modela društava koja prestaju s poslovanjem. Nadzor nad društvima koja prestaju s poslovanjem posebno je izazovan zbog specifičnog profila rizika takvih društava, npr. u odnosu na promjene u vlasništvu. Pored toga, nedostaje posebna regulativa za društva koja prestaju s poslovanjem u okviru regulative Solventnosti II.

Nadzorna izjava obuhvaća odobrenje za stjecanje društva ili portfelja u „run-off“ fazi, kontinuirani nadzor, kao i pitanja o prudencijalnom poslovanju i vođenju poslova. EIOPA posebno preporučuje potencijalnom stjecatelju rani dijalog s nacionalnim nadzornim tijelima kako bi obavijestio o namjeri povlačenja cijelog (ili materijalnog) dijela obveza osiguranja. Kao dio kontinuiranog nadzora, nacionalna nadzorna tijela trebala bi provesti analizu poslovnog modela s posebnim naglaskom na to kako se očekuje da će društvo ostati profitabilno u bliskoj budućnosti. Nadalje, fokus bi također trebao biti na osiguravanju poštivanja pravila Solventnosti II kao što su tehničke pričuve, ulaganja, reosiguranje i istodobno osiguravanje korektnog postupanja s osiguranicima.

Nadzorna izjava dio je prioritetnog rada EIOPA-e definiranog u Planu nadzorne konvergencije za 2020. i 2021. godinu.

EIOPA poziva sve zainteresirane dionike da daju komentare na Nadzornu izjavu odgovaranjem na upitnik do 17. listopada 2021.

Konzultacijski dokument o Nadzornoj izjavi u pogledu nadzora društava koja prestaju s poslovanjem

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.