27.07.2021.

EIOPA se savjetuje o izmjenama i dopunama zahtjeva o nadzornom izvješćivanju i objavljivanju

Objavljeno: 27. srpnja 2021.

Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) objavilo je savjetovanje o izmjenama i dopunama zahtjeva o nadzornom izvješćivanju i objavljivanju u okviru Solventnosti II.

Nakon niza godina primjene Solventnosti II i informacija koje su primila nacionalna nadzorna tijela, važno je osigurati da redovito nadzorno izvještavanje ostane svrsishodno. Analiza tijekom posljednjih godina dovela je do niza prijedloga za izmjenu Direktive Solventnost II i njezine Delegirane uredbe koje je EIOPA iznijela u Mišljenju o reviziji Solventnosti II 2020. Međutim, iskustvo je također pokazalo da postoji potreba za provođenjem izmjena i dopuna zahtjeva za izvješćivanjem u okviru trenutnog pravnog okvira, bez čekanja na reviziju Solventnosti II.

U ovom savjetodavnom dokumentu EIOPA predlaže izmjene i dopune zahtjeva za izvješćivanje, koji se uglavnom temelje na Izvješću o predlošcima kvantitativnog izvještavanja objavljenom zajedno s Mišljenjem o Solventnosti II za 2020. godinu. Uz te promjene, prijedlozi uključuju pojednostavljivanje tromjesečnog izvještavanja za sva društva, uklanjanje nekih obrazaca izvješćivanja za sva društva i nove pragove za promicanje boljih zahtjeva za izvješćivanjem temeljenih na riziku i proporcionalnosti. To će dovesti do smanjenja broja predložaka za većinu društava.

Prijedlozi EIOPA-e o preispitivanju zahtjeva za izvješćivanje trebali bi donijeti koristi, što će u konačnici dovesti do bolje zaštite osiguranika:

  • smanjenje troškova izvještavanja za većinu osiguravajućih društava,
  • uključivanje informacija potrebnih u nadzorne svrhe s naglaskom na nove rizike i nova područja za koja su nadzorna tijela utvrdila brojne praznine u podacima,
  • prikladnije izvještavanje, na primjer smanjenje i pojednostavljivanje kad god je to moguće, uzimajući u obzir praznine koje su utvrdila nadzorna tijela.

EIOPA poziva sve zainteresirane dionike da dostave komentare na izmjene i dopune elektroničkom porukom na CP-21-002@eiopa.europa.eu do 17. listopada 2021. godine.

Savjetovanje o izmjenama i dopunama nadzornog izvješćivanja i javno objavljivanje dokumenata

Pozadina

Prijedlozi EIOPA-e odnose se na izmjene i dopune Provedbenih tehničkih standarda o objavljivanju podataka, Provedbenih tehničkih standarda o izvješćivanju i EIOPA-inih Smjernica o nadzoru podružnica društava za osiguranje iz trećih zemalja, kao i EIOPA-inih Smjernica o izvješćivanju za potrebe financijske stabilnosti.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.