05.10.2021.

EIOPA Nadzorne aktivnosti u 2020.

Objavljeno: 05. listopada 2021.

Europsko tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) objavilo je danas Godišnje izvješće o nadzornim aktivnostima u 2020. godini. Izvješće naglašava aktivnosti i postignuća u toj godini te obuhvaća nadzor nad razboritim i obavljenim poslovanjem.

U 2020. godini pandemija koronavirusa dovela je do velikih društvenih poremećaja i neviđenih ekonomskih izazova. EIOPA je stoga prilagodila svoje prioritete nakon početka pandemije kako bi podržala kako industriju tako i nadzorna tijela u rješavanju različitih izazova te održala nadzornu konvergenciju i financijsku stabilnost. To je uključivalo provođenje izvanrednih aktivnosti (na primjer nadzorne izjave na temu rješavanja novih rizika i situacija) i ponovno određivanje prioriteta za druge planirane zadatke.

Nadzorne aktivnosti u 2020. pokrivale su različita područja, uključujući pitanja povezana s Direktivom Solventnost II, poput izračuna tehničkih rezervi, daljnji razvoj nadzornih aktivnosti u području rizika ponašanja te analizu inovativnih tehnologija i njihove uloge u poboljšanju nadzornih praksi.

Na zahtjev Europske komisije EIOPA je dovršila Savjet o pregledu Direktive Solventnost II za 2020. godinu. Cilj mjera predloženih u Savjetu jest održavanje režima prikladnim za svoju namjenu uravnoteženim ažuriranjem regulatornog okvira, koji će bolje odražavati ekonomsku situaciju i dopunjavati elemente koji nedostaju u pogledu regulatornih alata.

Tijekom 2020. godine EIOPA je nastavila s bonitetnim nadzorom i pojačala nadzor nad poslovnim aktivnostima započevši bilateralne posjete nacionalnim nadležnim tijelima. Nadalje, nastavila je raditi na jačanju nadzorne konvergencije u području internih modela.

Dobar nadzor prekograničnih aktivnosti i dalje je bitan za izgradnju povjerenja kod potrošača i prikaz dobrog funkcioniranja unutarnjeg tržišta. Platforme za suradnju ključan su alat u prekograničnom nadzoru, a do kraja 2020. godine u funkciji je bilo šest platformi za suradnju (koje uključuju 21 nacionalno nadležno tijelo), što je rezultiralo brojnim radnjama poduzetim na vrijeme kako bi se smanjila šteta za potrošače. Na nekim platformama intenzivna suradnja nastavlja se i u 2021. godini.

EIOPA će u 2021. dovršiti prioritete koji proizlaze iz prethodnih planova, a nastavit će pratiti i ublažavati utjecaj pandemije COVID-19. Također će se usredotočiti na nadzorni rad na aktivnostima navedenim u Planu konvergencije nadzora.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.