Hanfa sudjelovala u obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca

Hanfa se i ove godine pridružila obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca koji se održao od 27. do 31. ožujka 2017. godine. Uvodno događanje, okrugli stol pod nazivom „Učimo upravljati novcem” održano je 27. ožujka 2017. u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja (više informacija dostupno je ovdje).

Tijekom tjedna predstavnici Hanfe održali su  predavanja u sklopu tematskih konferencija „Financijska pismenost i visokoškolske ustanove“ u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (dalje: HGK) održanih na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te u prostorijama Županijske komore Split. Predavanja su obuhvatila temu financijske pismenosti te se učenicima i studentima na jednostavan i interaktivan način objasnila važnost financijske pismenosti s obzirom na niske rezultate financijske pismenosti mladih dobivenih istraživanjem „Mjerenje financijske pismenosti“ koje je 2015. godine Hanfa provela s Hrvatskom narodnom bankom i u suradnji s Ministarstvom financija. Sudionicima predavanja predstavnici raznih financijskih institucija (investicijski fondovi, mirovinski fondovi, Zagrebačka burza, društva za osiguranje, banke) približili su osnovne pojmove financijskog tržišta, opisali sudionike financijskog tržišta te financijske proizvode i usluge, s naglaskom na stvaranje svijesti o važnosti poznavanja financijskih proizvoda i usluga prije odluke o njihovom korištenju. Predavanje o financijskoj pismenosti Hanfa je održala i na Zagrebačkoj burzi.

Kao završno događanje u sklopu obilježavanja tjedna novca, u Hrvatskoj gospodarskoj komori 31. ožujka 2017. održan je Okrugli stol Evaluacija Pilot projekta „Više znamo bolje razumijemo“ s ciljem poticanja rasprave o tome kako u srednjim školama primijeniti program Financijske pismenosti. Pilot projekt bio je namijenjen profesorima i učenicima pet zagrebačkih srednjih škola te je u projektu sudjelovalo 250 učenika iz IV. i XVIII. gimnazije, Trgovačke škole, Hotelijersko-turističke škole te Industrijsko-strojarske škole. Predavanja su obuhvatila sedam tematskih cjelina, a 40 je predavača predavalo o bankarskim proizvodima i uslugama, osobnim financijama, osiguranju kao instrumentu ulaganja za budućnost, investicijskim i mirovinskim fondovima, tržištu kapitala te značaju financijske pismenosti za mlade ljude. Na okruglom stolu sudjelovali su g. Josip Zaher (HGK), gđa Mila Jelavić (Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport), gđa Sanja Šimić (HGK), gđa Iva Milardović Štimac (Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport), gđa Silvana Božić (Hanfa), gđa Ladislava Čelar (Ministarstvo financija), g. Darko Grgurić (Trgovačka škola), Ozren Iljadica (Erste Asset Management) i Vanja Dominović (HGK). Sudionici su izrazili zadovoljstvo sudjelovanjem i zajedničkom suradnjom s obzirom na to da su pilot projektom dobili vrlo korisne povratne informacije od učenika kojima su predstavljene različite teme iz područja financijskih usluga i prenesena korisna znanja te su izrazili nadu da će se nastaviti s razradom ideje s ciljem obuhvata puno većeg broja učenika i škola.

Tom prilikom gđa Silvana Božić, članica Upravnog vijeća Hanfe, istaknula je kako Hanfa  pored svojih nadzornih aktivnosti veliki naglasak stavlja na aktivnosti edukacije potrošača financijskih usluga putem objava različitih upozorenja, edukativnih tekstova te tiskanja i distribucije brošura. Hanfa je dodatno usmjerena na edukaciju mladih, učenika i studenata i to kroz održavanje brojnih predavanja i debata, s obzirom na to da je provedenim istraživanjem financijske pismenosti utvrđeno da spadaju u skupinu iznimno ranjivih grupa s obzirom na niski stupanj financijske pismenosti (prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske iznosi 11,7 od mogućeg 21 boda, a osobe mlađe od 19 godina ostvarile su najnižu razinu financijske pismenosti).