EIOPA objavila mjesečne tehničke informacije o ročnoj strukturi relevantne bezrizične kamatne stope u okviru Solventnosti II – veljača 2018.

Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) objavilo je 6.3.2018. ažurirane mjesečne tehničke informacije o ročnoj strukturi relevantne bezrizične kamatne stope u okviru Solventnosti II, u odnosu na stanje na kraju veljače 2018. godine.

Kao rezultat savjetovanja i potvrde od strane pružatelja podataka, a u skladu sa 115. stavkom Tehničke dokumentacije, napravljene su slijedeće ispravke i prilagodbe:

  • četrdesetpetogodišnja stopa razmjena (eng. swap rate) za britansku funtu (GBP) za razdoblje od 10. do 28. veljače uklonjena je iz izvora tržišnih podataka s obzirom da zbog nedovoljne likvidnosti nije bilo moguće konzistentno određivanje cijena;
  • podaci za jednogodišnju stopu na državne obveznice mađarske forinte (HUF) pokazivali su njezino nerealno ponašanje za 15. i 28. veljače te su zbog toga uklonjene iz izvora tržišnih podataka. 

Informacije o bezrizičnoj kamatnoj stopi (RFR) temelje se na ažuriranoj tehničkoj dokumentaciji objavljenoj 1.2.2018. godine. 

Sva dokumentacija u vezi s objavljenim tehničkim informacijama dostupna je na stranicama EIOPA-e.